Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Wat is Mensendieck?

Mensendieck; wat is dat eigenlijk?

Met de intrigerende boodschap: “Word de beeldhouwer van uw lichaam” opent Bess Mensendieck in 1954 haar boek Look Better, Feel Better (een titel die tegenwoordig niet zou misstaan tussen de “gezondheidsboeken”). De methode Mensendieck waarvan zij de grondlegster is, wordt dan inmiddels ruim een halve eeuw toegepast; eerst nog alleen als oefeningen voor een betere houding, later als paramedische therapie. Deze vorm van oefentherapie heeft aan actualiteit niets ingeboet.

DE MENSENDIECKPRAKTIJK DANS SPORT ARBOOmstreeks 1895 ontwikkelde Bess Mensendieck haar eigen bewegingsleer. Haar methode moet in de eerste plaats gezien worden als een reactie op de victoriaans normen ten aanzien van houding en beweging en de vervreemding van het eigen lichaam als gevolg van de heersende moraal en mode. Na een zangopleiding in Italië, volgde Bess een studie in de beeldende kunsten in Parijs. Door het werken met verschillende modellen en het zien van de onvolmaaktheden van deze lichamen, realiseerde zij zich dat velen niet volledig gebruik maken van de aanwezige mogelijkheden van hun lichaam. Dit doet haar besluiten af te zien van het beeldhouwen en te gaan werken met levend materiaal. Zij gaat studeren aan de Ecole Médicine te Parijs. Daar verdiept zij zich in anatomie, fysiologie, biomechanica en lichamelijke opvoeding. Daarnaast laat zij zich inspireren door de ontwikkelingen in de dramatische expressie. Uit al deze kennis en ervaringen ontstond uiteindelijk de methode Mensendieck.

Door haar onafhankelijke wijze van denken, werken en leven, was zij haar tijd ver vooruit en een internationale beroemdheid. Zij gaf onder andere les aan filmsterren in Beverly Hills en genoot bekendheid bij kunstenaars en koningshuizen. De methode Mensendieck heeft zich in de loop der tijd geëvolueerd tot een wettelijk erkende evidence based therapie. Hierin staan de grondbeginselen van de leer van Bess Mensendieck nog steeds in centraal.