01 / 09

Welkom bij de Mensendieckpraktijk

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Bewegen is zo vanzelfsprekend dat we er niet of nauwelijks bij stil staan, totdat we ergens last van krijgen. Uit de praktijk blijkt dat bewegingspatronen en gewoontes die, in de loop der jaren of door bijvoorbeeld pijn, ontstaan zijn een grote impact op ons lichaam kunnen hebben. Als oefentherapeut analyseren, corrigeren en trainen wij de bewegingsketens in al uw dagelijkse activiteiten. Wat gebeurt er als u zit, staat, loopt of andere bewegingen maakt? Welke spieren en gewrichten krijgen het daarbij zwaar te verduren en wat voor invloed heeft dat op uw klachten? Wij leren u weer efficiënt en gevarieerd bewegen om van daaruit uw klachten te verhelpen.

Voorkomen is beter dan genezen; Daarom bent u bij ons ook van harte welkom met vragen wanneer nog geen lichamelijke klachten heeft.

02 / 09

CHRONISCHE PIJN

Langer dan 3 maanden fysieke klachten?

Al langer dan 3 maanden klachten?

Dan kan de pijn een eigen leven gaan leiden. Chronische pijn beïnvloedt naast het lichamelijke aspect ook uw relaties, werk, vriendschappen, hobby’s en hoe u de kwaliteit van leven ervaart. In veel gevallen brengt pijn ook een grote onzekerheid met zich mee.

LEES MEER
03 / 09

Overzicht behandelgebieden

Over Oefentherapie Mensendieck

Overzicht behandelgebieden

Werkwijze

De oefentherapeut begeleidt, traint, geeft u inzicht in en maakt u bewust van uw houding en manier van bewegen in relatie tot uw klachten, of het voorkomen hiervan. Hierbij wordt uitgegaan van de eenheid van lichaam en geest, een holistische benadering. Samen met de oefentherapeut gaat u op zoek naar de oorzaak van uw klachten. Ons dagelijkse handelingen en bewegingen hebben een directe invloed op ons fysiek en mentaal functioneren. Met als gevolg dat er minder efficiënte houdings- en bewegingspatronen kunnen ontstaan. Je lichaam past zich simpelweg aan hoe je het gebruikt. Het hervinden van alignment (uitlijning) om weer zo natuurlijk en efficiënt mogelijk te bewegen vormt de leidraad van de behandeling. Door middel van de therapie wordt u zich bewust van uw nadelige bewegingsgewoontes en leert deze te doorbreken. De oefentherapeut geeft u ook inzicht in bijvoorbeeld de reactie van uw lichaam op pijn, (over)belasting en spanning. De kernwoorden/begrippen tijdens de behandeling zijn: zelf zien, zelf doen en zelf voelen.

 

Hoe ziet de behandeling eruit?

De oefentherapeut stemt de behandeling af op uw persoonlijke situatie. Dat betekent dat u na een intake en onderzoek houdings- , bewegingsadviezen en oefeningen krijgt die geïntegreerd kunnen worden in uw dagelijkse activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan uw werk, thuis en tijdens sporten. Zo leert u hoe u zelf met uw klachten kunt omgaan, deze kunt opheffen en kunt voorkomen dat ze terugkeren. Het behandelplan en het aantal behandelingen is daarom sterk afhankelijk van uw hulpvraag en aard van de klachten en zal in overleg worden vastgesteld.

 

Geschiedenis Mensendieck

Met de intrigerende boodschap: “Word de beeldhouwer van uw lichaam” opent Bess Mensendieck in 1954 haar boek Look Better, Feel Better. Een titel die tegenwoordig niet zou misstaan tussen de “gezondheidsboeken. De methode Mensendieck, waarvan zij de grondlegster is, wordt dan inmiddels ruim een halve eeuw toegepast; eerst nog alleen als oefeningen voor een betere houding, later als paramedische therapie. Deze vorm van oefentherapie heeft aan actualiteit niets ingeboet.

Omstreeks 1895 ontwikkelde Bess Mensendieck haar eigen bewegingsleer. Haar methode moet in de eerste plaats gezien worden als een reactie op de victoriaans normen ten aanzien van houding en beweging en de vervreemding van het eigen lichaam als gevolg van de heersende moraal en mode. Na een zangopleiding in Italië, volgde Bess een studie in de beeldende kunsten in Parijs. Door het werken met verschillende modellen en het zien van de onvolmaaktheden van deze lichamen, realiseerde zij zich dat velen niet volledig gebruik maken van de aanwezige mogelijkheden van hun lichaam. Zij vraagt zich af in hoeverre de houding en vorm van het lichaam te beïnvloeden zijn. Dit doet haar besluiten af te zien van het beeldhouwen en te gaan werken met levend materiaal. Zij gaat studeren aan de Ecole Médicine te Parijs. Daar verdiept zij zich in anatomie, fysiologie, biomechanica en lichamelijke opvoeding. Daarnaast laat zij zich inspireren door de ontwikkelingen in de dramatische expressie. Uit al deze kennis en ervaringen ontstond uiteindelijk de methode Mensendieck.

Door haar onafhankelijke wijze van denken, werken en leven, was Bess haar tijd ver vooruit en een internationale beroemdheid. Veel prominente wetenschappers en artsen zien de kwaliteit van haar bewegingsleer. Zij genoot bekendheid bij kunstenaars en koningshuizen en gaf onder andere les aan filmsterren in Beverly Hills. De methode Mensendieck heeft zich in de loop der tijd geëvolueerd tot een wettelijk erkende evidence based therapie. Hierin staan de grondbeginselen van de leer van Bess Mensendieck nog steeds in centraal.

04 / 09

DANSGERELATEERDE KLACHTEN

Dansgerelateerde klachten

Lobke Mienis | Oefentherapie voor dansers

In Nederland zijn er naast amateurs vele dansdocenten, honderden dansstudenten en tenminste 2.500 - 3.000 professionele dansers. Zij maken dagelijks lange en fysiek zware uren om het er uiteindelijk op het toneel te laten uitzien alsof de zwaartekracht niet bestaat! Dans vergt vaak veel van je lichaam en kan naast artistieke ook niet te vergeten hoge fysieke en mentale eisen stellen. Bewegingen uit verschillende danstechnieken kunnen belastend zijn wanneer zij niet correct worden uitgevoerd en wanneer er onvoldoende rekening wordt gehouden met de eigen fysieke mogelijkheden.

05 / 09

Arbeidsgerelateerde klachten

Monique Haarmans | Bewegingsspecialist op de werkvloer

Bij het ontstaan van klachten aan het bewegingsapparaat is vaak sprake van een combinatie van fysiek belastende factoren. Zo een combinatie kan zijn tillen in een slechte werkhouding of één houding lang vasthouden en tegelijk veel kracht leveren of steeds dezelfde bewegingen uitvoeren terwijl men ook nog ver moet reiken. Maar ook beeldschermwerk of langdurig staand werken kunnen klachten veroorzaken.

06 / 09

Slaapoefentherapie

Slaapoefentherapie

Slaapoefentherapie

Slapen kun je leren!

Een aantal feiten over slaap:

 • 25% van de werkende Nederlanders slaapt slecht.
 • Vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen.
 • Iemand loopt gemiddeld 3 jaar met slaapproblemen rond voordat hij hulp zoekt.
 • Werknemers met slaapproblemen verzuimen vaker en langer.
 • Slaapgebrek is de belangrijkste reden voor een lagere arbeidsproductiviteit.
 • Er zijn meer Nederlanders verslaafd aan slaappillen dan aan alcohol of drugs.
 • Je biologische klok kun je aansturen.
 • Slapen kun je leren.
07 / 09

TRE

Tension Release Excercises | Amsterdam

TRE

Stress en TRE®

Stress is gezond. Het is een belangrijk en normaal mechanisme om te overleven. Stress wordt ongezond wanneer we niet goed met de reactie op stress kunnen omgaan en deze reactie er voor zorgt dat we niet meer goed kunnen functioneren.  Je raakt uit balans. TRE® (Tension, Stress & Trauma Release Exercise) is een innovatieve serie oefeningen, ontwikkelt door  Dr. David Berceli, die het lichaam helpen diepe spierspanning veroorzaakt door stress, spanning en trauma op een natuurlijke manier los te laten en het zenuwstelsel te kalmeren. Dit kan zowel dagelijkse stress als diepe chronische spanning zijn. TRE® helpt het lichaam weer terug te keren naar een staat van balans. Hierdoor draagt TRE® op den duur bij aan het leren waarnemen wat er onder invloed van stress gebeurt in het lichaam. Het kan helpen je bewust te worden en reacties op stress te herkennen waardoor je meer invloed kan uitoefenen op het omgaan met stress.

 

Voor wie is TRE® geschikt?

TRE® is  in principe voor iedereen  een veilige en effectieve manier om spanning te ontladen. Je leert namelijk niet iets nieuws, je krijgt weer toegang tot het ontladingsmechanisme waar iedereen van nature over beschikt. Het is een lichaamsgerichte methode, fysieke benadering en daarom doen achterliggende oorzaken van stress er niet toe. Bij TRE® hoef je je verhaal niet te vertellen. Het ontladen van spanning via het trillen, schudden, vibreren van spieren veroorzaakt diepe ontspanning dat op natuurlijke wijze het stressniveau verlaagt en de veerkracht van het lichaam vergroot. De oefeningen zijn voor alle niveaus en ervaring is daarvoor niet nodig, dat komt gewoon vanzelf. Wanneer je TRE® hebt leren toepassen, kan je het waar en wanneer je wilt voor jezelf inzetten en krijgt daarmee grip  op je eigen herstel.

 

TRE® is o.a. effectief gebleken bij:

 • Verminderen van stress en spanning
 • Verminderen van zorgen en angst
 • Vergroten van (emotionele) veerkracht
 • Verkrijgen van een betere nachtrust
 • Verminderen van vermoeidheid
 • Verkrijgen van energie en uithoudingsvermogen
 • Verbeteren van focus en concentratie
 • Bevorderen van herstel bij fysieke klachten en blessures
 • Verlichting bij chronische aandoeningen
 • Verhelpen van burn-out symptomen
 • Vermindering van symptomen vanuit (plaatsvervangend) trauma
 • Vermindering van  symptomen PTSS (posttraumatisch stressstoornis)

TRE® moet niet als een vervanging worden gezien van trauma herstel procedures, of van psychiatrische/psychologische begeleiding. Het kan wel een goede aanvulling zijn.

 

Tarieven TRE®

OMSCHRIJVING TARIEF incl. 21% btw
Informatieboekje TRE € 5,00
Intake en Individuele sessie - 75 min. € 90,00 incl. informatieboekje a € 5,00
Individuele sessie - 1 uur € 72,50
Individuele sessie - 1,5 uur € 105,00
Pakket: 3 sessies incl. intake € 225,00 (i.p.v. € 235,00)
Pakket: 3 sessies € 207,50
Pakket: 5 sessies incl. intake € 360,00 (i.p.v. € 380,00)
Pakket: 5 sessies € 342,50
Introductieworkshop TRE € 80,00
Verdiepingsworkshop TRE € 80,00

 

TRE® wordt niet vergoed door de verzekering. 

 > INFORMATIE WORKSHOPS TRE

Voor het maken van een afspraak bij Lobke kunt u mailen lobke@demensendieckpraktijk.nl of bellen: 020 427 65 45.

Lobke Mienis is een gecertificeerd TRE® provider en TRE® mentor bij 1 van de opleidingen in Nederland. Zij is aangesloten bij Trauma Prevention en was 5 jaar bestuurslid (kwaliteit) van TRE-Nederland.

DE MENSENDIECK PRAKTIJK LOGO TRAUMA PREVENTION TRE

 

 
09 / 09

Over Oefentherapie Mensendieck

Werkwijze

De oefentherapeut begeleidt, traint, geeft u inzicht in en maakt u bewust van uw houding en manier van bewegen in relatie tot uw klachten, of het voorkomen hiervan. Hierbij wordt uitgegaan van de eenheid van lichaam en geest, een holistische benadering. Samen met de oefentherapeut gaat u op zoek naar de oorzaak van uw klachten. Ons dagelijkse handelingen en bewegingen hebben een directe invloed op ons fysiek en mentaal functioneren. Met als gevolg dat er minder efficiënte houdings- en bewegingspatronen kunnen ontstaan. Je lichaam past zich simpelweg aan hoe je het gebruikt. Het hervinden van alignment (uitlijning) om weer zo natuurlijk en efficiënt mogelijk te bewegen vormt de leidraad van de behandeling. Door middel van de therapie wordt u zich bewust van uw nadelige bewegingsgewoontes en leert deze te doorbreken. De oefentherapeut geeft u ook inzicht in bijvoorbeeld de reactie van uw lichaam op pijn, (over)belasting en spanning. De kernwoorden/begrippen tijdens de behandeling zijn: zelf zien, zelf doen en zelf voelen.

 

Hoe ziet de behandeling eruit?

De oefentherapeut stemt de behandeling af op uw persoonlijke situatie. Dat betekent dat u na een intake en onderzoek houdings- , bewegingsadviezen en oefeningen krijgt die geïntegreerd kunnen worden in uw dagelijkse activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan uw werk, thuis en tijdens sporten. Zo leert u hoe u zelf met uw klachten kunt omgaan, deze kunt opheffen en kunt voorkomen dat ze terugkeren. Het behandelplan en het aantal behandelingen is daarom sterk afhankelijk van uw hulpvraag en aard van de klachten en zal in overleg worden vastgesteld.

 

Geschiedenis Mensendieck

Met de intrigerende boodschap: “Word de beeldhouwer van uw lichaam” opent Bess Mensendieck in 1954 haar boek Look Better, Feel Better. Een titel die tegenwoordig niet zou misstaan tussen de “gezondheidsboeken. De methode Mensendieck, waarvan zij de grondlegster is, wordt dan inmiddels ruim een halve eeuw toegepast; eerst nog alleen als oefeningen voor een betere houding, later als paramedische therapie. Deze vorm van oefentherapie heeft aan actualiteit niets ingeboet.

Omstreeks 1895 ontwikkelde Bess Mensendieck haar eigen bewegingsleer. Haar methode moet in de eerste plaats gezien worden als een reactie op de victoriaans normen ten aanzien van houding en beweging en de vervreemding van het eigen lichaam als gevolg van de heersende moraal en mode. Na een zangopleiding in Italië, volgde Bess een studie in de beeldende kunsten in Parijs. Door het werken met verschillende modellen en het zien van de onvolmaaktheden van deze lichamen, realiseerde zij zich dat velen niet volledig gebruik maken van de aanwezige mogelijkheden van hun lichaam. Zij vraagt zich af in hoeverre de houding en vorm van het lichaam te beïnvloeden zijn. Dit doet haar besluiten af te zien van het beeldhouwen en te gaan werken met levend materiaal. Zij gaat studeren aan de Ecole Médicine te Parijs. Daar verdiept zij zich in anatomie, fysiologie, biomechanica en lichamelijke opvoeding. Daarnaast laat zij zich inspireren door de ontwikkelingen in de dramatische expressie. Uit al deze kennis en ervaringen ontstond uiteindelijk de methode Mensendieck.

Door haar onafhankelijke wijze van denken, werken en leven, was Bess haar tijd ver vooruit en een internationale beroemdheid. Veel prominente wetenschappers en artsen zien de kwaliteit van haar bewegingsleer. Zij genoot bekendheid bij kunstenaars en koningshuizen en gaf onder andere les aan filmsterren in Beverly Hills. De methode Mensendieck heeft zich in de loop der tijd geëvolueerd tot een wettelijk erkende evidence based therapie. Hierin staan de grondbeginselen van de leer van Bess Mensendieck nog steeds in centraal.

ZORGKAART NEDERLAND

MENSARBO 01

DANSWIJZER 01

Tension Release Exercises

Ervaar je veel stress, dan is TRE wat voor jou!

Lees meer >

Chronische pijn

Langer dan 3 maanden fysieke klachten?

Lees meer >

Slaapoefentherapie

Altijd moe? Slapen kun je leren!

Lees meer >